[av_three_fifth first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-68hf85′]
[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-jx2utr6v’ custom_class=” admin_preview_bg=”]
Ei anneta Hukan periä!
[/av_textblock]
[/av_three_fifth][av_three_fifth first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-43uait’]
[av_image src=’https://galleria.antell.fiwp-content/uploads/2018/09/8M0A4948.jpg’ attachment=’4790′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’no-animation’ av_uid=’av-jx2usxeb’ custom_class=” admin_preview_bg=”][/av_image]
[/av_three_fifth]
[av_three_fifth first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-2byhb9′]
[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-jx2ur4lh’ custom_class=” admin_preview_bg=”]
Galleriassa vietettiin 9.-15.9 Hävikkiviikkoa. Tämä näkyi erityisesti lounasravintola Hellassa, jossa ruokalautaselta bioroskikseen kipattu jäte punnittiin päivittäin. Galleriassa pyritään aktiivisesti vähentämään hukkaruuan määrää eli hävikkiin päätyvää ruokatuotetta.
Galleriassa syödään tolkun kanssa
Vaikka Hellan lopullinen bioastiaan päätynyt kilomäärä viikon osalta, noin 200 kiloa, kuulostaa yksittäistalouden näkökulmasta suurelta, määrä on loppujen lopuksi maltillinen syöjää kohti. Yhden syöjän keskimääräinen hävikkimäärä oli alle 30g/päivä. Eniten hävikkiä syntyi torstaina kanaruuan luiden vuoksi ja hartaimmin lautanen kaavittiin parempiin suihin kaalikääryleiden ja risoton ollessa listalla.
Tämä tarkoittaa, ettäruokailijoilla on tolkku käytössä, kun omaa lautasta täytetään linjastosta. Keittiöpäällikkömme myös muistuttaa, että linjastoravintoloissamme ei tarvitse nälän jäädä kurnimaan. Ruokaa saa hakea mieluummin lisää kuin ottaa varoilta liikaa ja jättää syömättä.
Keittiön hävikki ei asiakkaalle näy
Keittiön hävikin määrä ei asiakkaalle juurikaan näy. Tuoreita raaka-aineita käyttäessä luonnollista hävikkiä syntyy jo valmistusvaiheessa, kun esimerkiksi paprikoita renssatessa, eli syötäväksi kelpaamattoman osan poistossa, siemenkodat ja vihreät varret päätyvät bioon. Hävikkiä syntyy myös mittavan asiakasmäärän vuoksi, sillä ruuan valmistus on jokapäiväistä tasapainottelua juuri sopivan määrän valmistuksen kanssa.
Jokainen voi myös omilla pienillä teoilla vaikuttaa työpaikkaruokailun hävikin määrään. Maitopurkin pohjalla odottava puolikas lasillinen on yhtä hyvää kuin uudesta tölkistä kaadettu maito. Pullavanukkaan ja piiraiden paras osa on tietenkin keskellä, mutta reunoille jäävästä heitettäväksi joutavasta määrästä kertyy nopeasti mittava määrä puntariin.
Hävikkiin liittyvät myös osaltaan tarkat elintarvikelainsäädökset, jonka mukaan hetkenkään esillä ollutta ruokaa ei voida jälleenmyydä uudelleen. On sääli nähdä uunivuoallisen kaalilaatikkoa heitettävän pois, mutta sillä varmistetaan tuotteen laatu. ”Tuollahan ruokkisi koko perheen”, on kommentti, jonka kuulisi varmasti monen suusta, kun hetken esillä olleet lihapullat joudutaan heittämään pois.
Ota minut mukkaan, etten päädy hukkaan!
Hävikkiruuan minimoiminen on myös ilmastoteko. Jos kaikki maailman hävikkiruoka lasketaan yhteen, päästöjä tulee yhden suuren valtion päästöihin verrattava määrä. Galleriassa nautitaan jälleen kesäkuussa debytoinut Ilmastolounas perjantaina 20.9. Ilmastolounas osoittaa kuinka paljon valinnoilla on väliä, kun pääsemme vertailemaan syömämme ruuan ja annoskoon hiilidioksidipäästöjä.
Galleriassa pyritään jatkossa keskittymään yhä enemmän hävikkiin menevän ruuan pelastustoimiin. Emme halua antaa hukan ahmaista kohtuuttoman suurta osaa syöntikelpoisesta ruuasta. Hukkkaruuan myynti sekä poisheitettäväksi uhkaavasti jäävät leivokset, leivät ja smoothiet tahdotaan mieluummin tarjota poiskantohintaan asiakkaille kuin täyttää sillä bioastian vatsaa.
[/av_textblock]
[/av_three_fifth]