Vastuullisuus Ravintolakylässä

 

Kannamme omalta osaltamme vastuuta ympäristöstämme, emmekä halua aiheuttaa sille turhaa kuormitusta. Ohessa esimerkkejä tekemästämme vastuullisuustyöstä.

 

Hävikki

Mittaamme syntyneen hävikin määrän päivittäin ja ruokalajikohtaisesti, jotta tiedämme, mistä ruoista hävikkiä syntyy eniten ja pystymme kohdistamaan hävikinhallintatoimenpiteemme oikein. Seuraamme sekä keittiössä ja tarjoilussa syntyneen että asiakkaan lautaselta jääneen hävikin määrää ja teemme kehittämistoimenpiteitä saatujen tulosten pohjalta. Kannustamme asiakkaitamme Saa santsata! -periaatteen mukaisesti eli ottamaan ruokaa vain sen verran kuin asiakas jaksaa syödä ja hakemaan tarvittaessa lisää. Näytämme toteutuneen lautashävikin määrän päivittäin Hella-ravintolan diginäytöllä.

 

Tuotteiden hiilijalanjälki

Ruoalla on suuri ilmastovaikutus. Hiilijalanjälkitieto auttaa asiakasta valitsemaan ilmastoystävällisempiä vaihtoehtoja. On helpompi tehdä ilmastolle suotuisampia ratkaisuja, kun tieto eri ruokien hiilijalanjäljestä on helposti saatavilla. Yleistasolla voidaan todeta, että eläinperäisten tuotteiden (liha, maitotaloustuotteet) hiilijalanjälki on aina suurempi kuin kasviperäisten. Kotimaassa tuotettu naudanliha on puolestaan ilmastoystävällisempi valinta kuin eteläamerikkalainen vastaava tuote.

 

Ruokalajien vertailu antaa hieman näkökulmaa siihen, millaiset vaikutukset pääraaka-aineen muutoksella on ympäristökuormitukseen (esimerkissä Antellin omat reseptit)

·      Jauhelihapihvit: 1,58 CO2e kg/100 g

·        Haukimurekepihvit: 0,37 CO2e kg/100 g 

·        Vegaaniset linssipihvit 0,07 CO2e kg/100 g       

Hiilijalanjälki tarkoittaa jonkin tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttamaa ilmastokuormaa eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja tuotteen tai toiminnan elinkaaren aikana syntyy. Hiilidioksidiekvivalentti on hiilijalanjäljen mittayksikkö. Se on mittari kaikista tuotteen tai palvelun tuottamisesta laskennallisesti syntyvistä kasvihuonekaasuista, jotka vaikuttavat ilmaston lämpenemiseen.  Antellilla hiilijalanjälki esitetään mittayksiköllä CO2e kg/100 g, joka kuvaa, kuinka paljon hiilidioksidia syntyy, kun tuotetaan 100 grammaa ruoka-ainetta.


Näet ruoka-annoksesi hiilijalanjälkitiedot päivittäin Antell-sovelluksesta. Lue lisää ja lataa sovellus!

 

Vastuulliset hankinnat

Suosimme suomalaisia raaka-aineita, jotta aiheuttamamme hiilijalanjälki olisi mahdollisimman pieni. Suomalaisissa raaka-aineissa on vähemmän suoja-aineita, ympäristömyrkkyjä ja kemikaaleja. Lisäksi suomalaisten tuotantoeläinten kohtelu on vastuullista.

 

Huomioimme kalalajien uhanalaisuuden ja kantojen heikkenemisen. Noudatamme WWF:n kalaa ja äyriäisiä koskevia suosituksia, emmekä tarjoa uhanalaisia kalalajeja. Emme käytä valmistamissamme tuotteissa muuntogeenisiä (GMO) raaka-aineita ja vaadimme raaka-ainetoimittajiltamme todistuksen siitä, ettei tuotteissa ole käytetty muuntogeenisiä ainesosia.

 

Pääraaka-aineet, joiden alkuperä on aina Suomi (100 %):

·         Itte tehtyjen liharuokiemme naudan- ja sianliha on aina suomalaista.

·         Käytämme ainoastaan suomalaista broileria ja kalkkunaa.

·         Meillä juodaan suomalaista maitoa ja piimää sekä herkutellaan suomalaisilla vapaan kanan munilla.

·         Keitämme puuron suomalaisista ohra-, ruis- ja kaurahiutaleista.

·         Käyttämämme pakastevadelma on aina suomalaista.

·         Muikut ja ahvenet uivat ruokapöytiimme Suomen järvistä.

 

OP:n Green Office -työn tukeminen

Haluamme huomioida ympäristön hyvinvoinnin parhain mahdollisin keinoin asiakkaamme tiloissa OP Vallillassa. Palveluntuottajana tuemme OP:n Green Office -työtä ja osallistumme aktiivisesti ravintoloidemme toiminnan kehittämiseen Green Office -vaatimusten mukaisesti.

 

Green Office -toimenpiteinä olemme mm. ottaneet hävikkiruokamyynnissä käyttöön pantilliset kestoastiat biohajoavien kertakäyttöastioiden rinnalle. Olemme myös lisänneet tarjottavien luomutuotteiden määrää ja tuoneet näkyviin tarjoamiemme ruokien hiilijalanjäljen.                 

 

Lisätietoa Antellin tavasta huolehtia ympäristöstä löydät Antell.fi-sivuston vastuullisuus-osiosta.


Sivustomme käyttää evästeitä. “Hyväksy kaikki evästeet” -nappia painamalla hyväksyt evästeiden käytön. 
Käytämme evästeitä, jotka liittyvät sisällön latautumisnopeuteen. Vierailijan henkilötietoihin liittyvää dataa ei evästeillä kerätä.