Tämän verran ruokavalintamme vaikuttivat perjantaina 14. helmikuuta pidettynä Ilmastolounaspäivänä.
Neljä kertaa vuodessa pidettävä ilmastolounas järjestettiin jälleen perjantaina 14.2. Ilmastolounaspäivänä laskemme nautitun lounaan ilmastovaikutuksen joka mahdollistaa läpinäkyvämmän vertailun ruokavaihtoehtojen välillä ja kannustaa valitsemaan lautaselleen myös ilmaston hyvinvointia kannustavia ruokia.
Pienikin muutos riittää ruokailutottumuksissamme kuten laskelman alta löytyvästä Luonnonvarakeskuksen (Luke) infosta voi huomata.
Hellan lounaan ilmastovaikutus:
Ruotsin mummon lihapullia L, A, muusia L, G, A, puolukkaa M, G, VEG
Ilmastovaikutus 2 CO₂e/kg /annos
Ilmastovaikutus yhteensä 1600 CO₂e/kg
TÄMÄ PÄÄSTÖMÄÄRÄ VASTAA YHTEENSÄ 11 200 KM AUTOILUA
Punajuurilettuja L, A ja ohraa M, A, VEG
Ilmastovaikutus 0,28 CO₂e/kg /annos
Ilmastovaikutus yhteensä 140 CO₂/kg
TÄMÄ PÄÄSTÖMÄÄRÄ VASTAA YHTEENSÄ 1000 KM AUTOILUA
Kranssin lounaan ilmastovaikutus:
Meksikolaista nachovuokaa L, G, A ja avocado-kermaviilikastiketta L, G, A
Ilmastovaikutus 0,8 CO₂e/kg/annos
Ilmastovaikutus yhteensä 161 CO₂
TÄMÄ PÄÄSTÖMÄÄRÄ VASTAA YHTEENSÄ 1000 KM AUTOILUA
Kuva: Luonnonvarakeskus Luke / 2020.